Postmeesterswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Lindenlaan

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd als huis van de postmeester met aanpalend postkantoor, in het kadaster geregistreerd in 1914, thans behorend bij de aanpalende brouwerij Van Steenberghe. In 1914 verkoopt de familie Schelfaut een huis aan Edmond Mussche - Acke, de postontvanger van Ertvelde die het huis herbouwde en uitbreidde met de rechter travee. In 1953 volgt nog een registratie van de uitbreiding van het huis aan de achterzijde, het pand is dan eigendom van onderwijzer Georges Delarivière - Moens.

De postmeesterswoning speelde een rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ertvelde was tijdens de bezetting gelegen in een Etappengebiet, een rust - en bevoorradingszone van het Duitse leger achter het front. Dit gebied was opgedeeld in 13 Kommandanturen. Op 24 oktober 1914 vestigden de Duitse bezetters de Kommandantur in Ertvelde. De Kommandantur van Ertvelde omvatte 14 gemeenten. Het bestuur van de Kommandantur was ondergebracht in het oude gemeentehuis in Ertvelde. In de Pastorijstraat werd een woning opgeëist om te dienen als Pasbureau, waar de burgers een pas konden afhalen om het Etappengebiet te verlaten. In de Dorpsstraat werd een gerecht opgericht en in de Lindenlaan werd er een gevangenis ingericht in het huis van de postmeester.

Huis van drie traveeën met wisselend aantal bouwlagen, namelijk twee en één bouwlaag en rechts aanleunend travee van één bouwlaag onder afzonderlijke daken. Kleurrijk gevelparament van rode en witte en groene baksteen (voor banden, omlijstingen en bogenfries) op een plint van blauwe hardsteen. Verzorgde baksteenarchitectuur met typerende kenmerken van de eclectische stijl: namelijk de combinatie van lijstgevel en trapgevel, dakvenster met uitgewerkte geveltop, zijtrapgevel, markerende banden, lijsten en bogenfriezen. De eerste travee van twee bouwlagen hoog is opgevat als een lijstgevel afgelijnd door een bogenfries en een houten kroonlijst. De tweede travee, de toegangstravee, eindigt in de hoger oplopende puntgevel met topbekroning. De rechtertravee van één bouwlaag wordt eveneens afgelijnd door een bogenfries onder een houten kroonlijst. De rechter aanbouw van één travee en één bouwlaag is afgewerkt als trapgevel en bevat een deur met smal zijlicht onder één ontlastingsboog. Segmentboogvensters met bewaard houtwerk met groengekleurd structuurglas in de bovenlichten, benedenvensters aan weerszij van de deur. Een getralied venstertje op de bovenverdieping in de zijgevel herinnert aan de inrichting als gevangenis tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Interieur: Op de eerste verdieping getuigen graffiti in potlood van de aanwezigheid van gevangen burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog, beschuldigd van smokkel, reizen zonder pas en dergelijke.

Auteurs: Lanclus, Kathleen