Boswachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Schouwbroek

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein Schouwbroek

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Schouwbroek

Beschrijving

De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek in Vinderhoute is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef (zij-ingang) naar het kasteel, gebouwd in 1894 naar de plannen van de Gentse architect Achille Marchand ter vervanging van het oude kasteel. De bouwheer van het kasteel in eclectische stijl was Firmin De Smet (1896-1916), industrieel en burgemeester van Vinderhout, echtgenoot van Leonie Morel de Westgaver, die het kasteel in eigendom had. Als ere-voorzitter van de "Maatschappij der Vereenigde Hoveniers van het Noorden van Gent", besteedde hij veel aandacht aan de heraanleg van het oude park in landschapsstijl met waterpartijen en bochtige paden, romantische bouwwerkjes in imitatiehout of -rots van beton zoals brugjes, een ijskelder met een paviljoen erbovenop, een boothuis en ten slotte de eveneens door Marchand ontworpen aanhorigheden in een landelijke baksteenstijl. Het zogenaamde boswachtershuis is kort daarna gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908, met 1907 als jaar van bewoning.

Het onderkelderd villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl. Het verankerd rood bakstenen gebouw op gecementeerde plint heeft verschillende uitbouwen en wordt afgedekt door overstekende pannendaken (zwarte pannen en rode nokpannen) met een klimmende dakkapel aan de zijde van de dreef. De rechthoekige vensters met ijzeren rozetlatei en hardstenen lekdrempel, zijn voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Op de gelijkvloerse verdieping met strekse boog boven de latei. De bakstenen gevels worden verlevendigd door cementbanden ter hoogte van de dorpels. Een gebogen toegangsdeur is ondergebracht in een deurportiek met een pannen dakje rustend op een houten hoekstijl.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVII (Drongen), 1908/1.
  • Wisselbeker Firmin de Smet 1911 (geraadpleegd op 1 oktober 2014).