Duitse bunker Deimler House

Betonnen militaire post op het erf van een hoeve, waartegen hoevegebouwen zijn opgetrokken.

Historiek

Duitse bunker op een hoeve, die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Deimler House'. Op deze hoeve was, althans zeker in het voorjaar van 1918, een telefooncentrale en een ontvangantenne ingericht ten behoeve van de Duitse artillerie. Vermoedelijk was deze telefooncentrale ondergebracht in deze betonnen bunker. De bunker is nog niet te zien op een luchtfoto van juli 1917, wel op een luchtfoto van januari 1918. Net ten noorden van deze hoeve passeerden verschillende smalsporen en paden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker gebruikt als schuilplaats voor omwonenden.

Beschrijving

Betonnen militaire post. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Door afbraakpogingen zijn aan de dakrand dikke ronde wapeningsijzers zichtbaar geworden. Aan noordelijke en westelijke zijde zijn geen muuropeningen te zien. Aan oostelijke zijde zou zich een toegang bevinden. Binnenin zouden er naar verluidt twee ruimtes zijn. De constructie kon bij bezoek niet betreden worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 17/7/1917 (dianummer 8125, FID 7164).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 25/1/1918 (dianummer 21736, FID 194).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Abschnitt Moorseele. Nachrichtenmittel im Abschnitt der Div. A., 27/1/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • LYBEER R. 2008: Van Beton… tot Graniet. Stenen getuigen van WO I in Moorslede en Slypskapelle, Moorslede.

Auteurs: Decoodt, Hannelore