• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand burgerhuis uit 1885 aan het einde van de Befferstraat, gelegen naast de vroegere, rond 2004 deels gereconstrueerde vliet de Melaan. De woning werd historiserend gerenoveerd in 2004 door een gedeeltelijke heropbouw van de zijgevel (twee rechter traveeën) en het opnieuw aanbrengen van een witgeschilderde gevelbepleistering.

De voorgevel aan de Befferstraat van vier traveeën en drie bouwlagen op hardstenen plint kreeg daarbij een imitatiebossage ter hoogte van de benedenverdieping en decoratief paneelwerk onder de dorpels van de bovenvensters. Rechthoekige muuropeningen op het gelijkvloers en steekboogvensters op de bovenverdiepingen met hardstenen onderdorpels. Voorgevel gemarkeerd door een breed balkon met een fijn uitgewerkte ijzeren leuning op drie hardstenen ojiefconsoles. Vernieuwd schrijnwerk. Gevelaflijning door middel van een geprofileerde druiplijst en spiegels onder een geprofileerde houten kroonlijst.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2003/0925.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, p. 133-149.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1885/0039.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001012108 (1965), SME001012109 (s.d.), SME001012717 (s.d.), SME001013865 (s.d.).

Auteurs: Wouters, Annelies