Duitse bunker Dadizeele New British Cemetery

Beschrijving

Betonnen militaire post op de Britse militaire begraafplaats 'Dadizeele New British Cemetery', ten zuidwesten van het centrum van Dadizele.

Historiek

Duitse mitrailleurpost, die behoorde tot de Artillerie-Schutz-Stellung, die ten oosten van de Flandern II Stellung uit 1917 was aangelegd. Deze artilleriestelling bestond uit een loopgraaf, met ten westen ervan prikkeldraadversperringen. Na de Derde Slag bij Ieper werden de stellingen aangepast en werd het tracé van de vroegere Artillerie-Schutz-Stellung ter hoogte van Dadizele voortaan aangeduid met Dadizeele Riegel. Net ter hoogte van deze bunker zou het tracé van de nieuwe Flandern I Stellung aftakken tot ten westen van Wervik.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van hoogte 320 x lengte 1030 x breedte 785 cm. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af naar westelijke richting. Aan noordoostelijke zijde zitten twee deuropeningen. Tussen de twee toegangen vormt een uitspringend deel van de buitenmuur een richel met betonnen trapjes. Zodoende kon het bovenste deel van de buitenmuur aangewend worden als borstwering. In de muur boven de richel zitten twee kleine vierkante openingen. De toegangen zijn dichtgemetseld. Vermoedelijk bestaat de bunker binnenin uit twee ruimtes.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 19/7/1917 (dianummer 8125, FID 7164), 16/8/1918 (dianummer 8128, FID 7167).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 3D, 22/6/1916; Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore