Huis De Wieghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Wieghe

Beschrijving

Voorheen het paard in de wieghe, al vermeld in 1578. Combinatie van een diephuis onder een afgesnuit pannen zadeldak met een bijkomende travee aan de rechterzijde (nok evenwijdig aan de straat), gelegen in het directe gezichtsveld van de Sint-Romboutskathedraal.

Het diephuis wordt op 19de-eeuwse prenten afgebeeld met een trapgevel (onder meer J.B. De Noter). Voor de verbouwing tot de huidige lijstgevel is geen bouwaanvraag teruggevonden. Vermoedelijk werd aan de rechterzijde een smalle steeg of brandgang geïncorporeerd (zie de toegevoegde travee). De begane grond werd naar een ontwerp uit 1932 van architect Pierre Rillaerts verbouwd en gemoderniseerd in opdracht van de eigenaar J. Van den Bergh.

De markante vitrine en inkomdeur in art-decostijl zijn nog bewaard, maar de toenmalige gevelbekleding van "steentjes uit Hemixen" werd later (vermoedelijk in 1955) verwijderd.

Heden een ontpleisterde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen op hardstenen lekdrempels. Eenvoudige houten T- ramen in de bovenvensters uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Art-decowinkelpui met bewaarde houten vitrinekasten en art-decodeur, voorzien van bovenlichten met lichtblauw, mat oceanic glas in lood. Gevelaflijning door middel van een eenvoudige houten kroonlijst op klossen.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Sint-Katelijnestraat 1, p. 14 en 19.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1932/0749, 1955/0497.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001001541 (J.B. De Noter, toestand 1605), SME001010384 (J.F. Mardulyn - toestand 1620), SME001001542 (J.B. De Noter 1780), SME001005573 (J.B. De Noter 1795) SME001002074 (A. Van den Eynde), SME001009639 (Borremans 1847), SME003000510 (1937), SME001009797 (1958).

Auteurs: Wouters, Annelies