Stadswoning Den Spiegel

Beschrijving

Al vermeld in de 14de eeuw. Handelshuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), gelegen in het directe gezichtsveld van de Grote Markt en de Sint-Romboutskathedraal.

Lijstgevel gebouwd naar een bouwaanvraag van 1814 in opdracht van de heer Beelaerts, volgens het bouwplan eertijds met spiegels op de borstweringen en een centrale "klassieke" rondboogportiek in blauwe hardsteen.

Heden een glad bepleisterde en witgeschilderde vereenvoudigde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen op hardstenen, geschilderde lekdrempels. Houten eind 19de-eeuwse of begin 20ste-eeuwse T-ramen met rondstaafprofielen. Gevelaflijning door middel van een houten kroonlijst op klossen.

Verbouwde begane grond met een houten, klassiek getinte art-decowinkelpui.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Steenweg, 44-45.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001003386 (Verzameling 100 jaar gevels, 1767-1867, 21 april 1814).

Auteurs: Wouters, Annelies