Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit, pannen zadeldak, gelegen in het directe gezichtsveld van de Grote Markt en de Sint-Romboutskathedraal. Vermoedelijk heeft het huis een oude kern teruggaand op het huis "den gulden Rinck", dat al vermeld wordt in de 16de eeuw. De bouwaanvraag voor de huidige lijstgevel is niet teruggevonden, maar mogelijk maakte het huis eertijds samen met Steenweg nummer 14 (en 16?) deel uit van een groter U-vormig complex, dat vóór 1824 (primitief kadasterplan) werd opgedeeld in drie eenheden.

In 1863 diende eigenaar G. Notelteirs een bouwaanvraag in voor de verandering van de gevel, wat de ophoging van de derde bouwlaag, de verbouwing van het dak en de verandering van de winkelpui door aannemer Van Poppel inhield.

Heden een glad bepleisterde en witgeschilderde vereenvoudigde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen op hardstenen, doorgetrokken lekdrempels. Gevelaflijning door middel van een (toegevoegde) rij van vier mascarons en een houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Spoor van een bij een herpleistering teloorgegane druiplijst. Vernieuwde ramen en verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Steenweg, 47-48.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1863/35.