Stadswoning Den Beer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Beer

Beschrijving

In oorsprong een traditioneel diephuis met trapgevel aan de Veemarkt van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder zadeldak. Volgens onderzoek van Frans Berlemont kreeg het huis haar huisnaam "den beer" naar de familienaam van de 15de-eeuwse eigenaars (Petrus Beer in 1415 en Arnout Beer in 1454). In 1846 dienden J.J. Van Horenbeeck (aannemer) en H. Meersman (vermoedelijk de eigenaar) een bouwaanvraag in voor de omvorming tot een lijstgevel met rondboogvensters ter hoogte van de bel-etage (zoals bij nummer 20), die volgens aanduidingen op het bouwplan nog werden gewijzigd in de huidige rechthoekige vensteropeningen. Vermoedelijk werd het huis toen samengevoegd met nummer 20 en onder een gemeenschappelijk schilddak gebracht.

Heden een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een half pannen schilddak. De ontpleisterde bakstenen gevel is afgelijnd met een houten geprofileerde kroonlijst op gekoppelde, uitgelengde consoles. Ter hoogte van de bovenverdiepingen bleven de rechthoekige vensteropeningen op hardstenen doorgetrokken lekdrempels bewaard. Verbouwde begane grond en vernieuwd schrijnwerk.

Volgens een plaatsbezoek van het aanpalende pand in 2003 bleef het oudere diephuis met verankerde traditionele gevels onder een steil zadeldak van Veemarkt nummer 18 in opstand bewaard.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 30,35-36, 46.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1846/36.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001004101 (s.d.), SME002000364 (s.d.), SME001004379 (2004).

Auteurs: Wouters, Annelies