Stadswoning Schild van Bourgondiën

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak met oude kern. De vroegere huisnaam "Schild van Bourgondiën" werd volgens Frans Berlemont al vermeld in het cijnsboek van 1594. De bouwaanvraag voor de lijstgevel met eind 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse ordonnantie is niet teruggevonden. In 1923 werd een bouwaanvraag ingediend voor de verbouwing van de begane grond tot winkelpui. Op dit bouwplan en ook op oude foto's, is de lijstgevel nog met een centrale rondboogtoegang te zien.

Herbepleisterde en witgeschilderde eenvoudige lijstgevel, afgelijnd door middel van een houten geprofileerde kroonlijst onder de vernieuwde dakgoot. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels. Vernieuwde ramen naar het historisch model en verbouwde begane grond naar ontwerp van architect Eric Boonen uit 2009.

Een plaatsbezoek in 2008 toonde aan dat het gebouw over een historische kern beschikte, volgens het bouwdossier uit 2009 behouden: onder meer kelderruimten met tongewelven, houten moerbalken en een traditionele houten dakkap.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2009/0659.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 24.