Herberg De Drie Moriaenshoofden

Beschrijving

De voormalige herberg "de 3 moriaenshoofden" op de hoek met de vroegere 'Paardenmarkt' (nu ook Veemarkt) klimt mogelijk in kern op tot de 15de eeuw en vormde oorspronkelijk een eenheid met nummer 21 (zie doorlopende bedaking en registers). Door haar ligging op de hoek van het pleindeel richting Biest staat het huis beeldbepalend opgesteld op de onregelmatige Veemarkt.

Op vroeg-19de-eeuwse prenten is het hoekhuis afgebeeld met een hoge puntgevel (bij J.B. De Noter zelfs in hout) aan de zijde van de Befferstraat en een traditionele zijgevel met onregelmatige gevelordonnantie en een (houten?) afhang. Een bouwplan van P. Verreijt van 1826 voorzag de omvorming van de kruis- en bolkozijnen tot Franse vensters in de voorgevel. In 1837 werden, in opdracht van G. Goossens, de traditionele gevels verbouwd tot de huidige lijstgevels met rechthoekige vensters in een regelmatige ordonnantie.

Door de opsplitsing met nummer 21 in 1844 omvat het hoekhuis nummer 19 nu drie + twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit leien zadeldak. Gecementeerde, verankerde lijstgevels, afgelijnd met een druiplijst en een omlopende houten geprofileerde kroonlijst. Cementbepleistering met imitatievoegen. Rechthoekige bovenvensters op hardstenen lekdrempels. Verbouwde begane grond en vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 77-81.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1837/10, 1844/59.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001010317 (Mardulyn J.F., 1770), SME001001349 (J.B. De Noter), SME001002033 (August Van den Eynde), SME001008738 (bouwaanvraag 1826), SME001010316 (Mardulyn J.F.,1830), SME001013610 (1907), SME001000927 (rond 1955), SME002001006 (1950-1960).

Auteurs: Wouters, Annelies