Stadswoning De Drie Moriaenshoofden

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder kunstleien zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Vormde oorspronkelijk een eenheid met nummer 19 (zie doorlopende bedaking en registers), mogelijk in kern opklimmend tot de 15de eeuw. De gevels van het oorspronkelijk traditionele hoekhuis met puntgevel aan de zijde richting Befferstraat werden in 1826 en 1837 verbouwd tot de huidige lijstgevels met rechthoekige vensters in een regelmatige gevelordonnantie. In 1844 volgde de opsplitsing met het hoekgedeelte van nummer 19.

Gecementeerde, verankerde lijstgevel, afgelijnd met een houten geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels. Getraliede houten deur uit de eerste helft van de 20ste eeuw in neostijl. Vernieuwd vensterschrijnwerk.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 77-81.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1837/10, 1844/59.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001010317 (Mardulyn J.F., 1770) SME001001349 (J.B. De Noter), SME001002033 (August Van den Eynde), SME001008738 (bouwaanvraag 1826), SME001010316 (Mardulyn J.F.,1830), SME001013610 (1907), SME001000927 (rond 1955), SME002001006 (1950-1960).

Auteurs: Wouters, Annelies