Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Stadswoning met handelsfunctie gelegen op de hoek van de Blokstraat en in het onmiddellijke gezichtsveld van de beschermde Sint-Petrus- en Sint-Pauluskerk. In het bouwvolume onderscheiden zich twee delen: een voorbouw aan de Veemarkt van drie + twee traveeën in drie bouwlagen onder een leien schilddak en een achterbouw in de Blokstraat van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak.

Volgens een 19de-eeuwse aquarel van J.B. De Noter was het hoekhuis voorheen een 16de- of 17de-eeuws diephuis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder pannen zadeldak met tuitgevel aan de Veemarkt en met een beeld in een nis op de hoek. De voorgevel werd in het laatste kwart van de 18de of in de eerste helft van 19de eeuw verbouwd tot een drie bouwlagen hoge lijstgevel met omlopende kroonlijst.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel aan de Veemarkt met rechthoekige vensteropeningen op hardstenen lekdrempels, waaronder uitgewerkte art-decogetinte panelen. Gevelaflijning door middel van omlopende houten kroonlijst. De begane grond en winkelpui is in 1980 verbouwd naar ontwerp van architect Jacques Poplemon. Vernieuwde ramen.

Verankerde en met schijnvoegen gecementeerde zijgevel met gewijzigde gevelopeningen in een onregelmatige ordonnantie: verbouwde rechthoekige vensters, roosvensters en toegevoegde garagepoort.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1980/153.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Veemarkt 2, p. 58.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001010317 (1770), SME001001404 (J.B. De Noter), SME001000522 (s.d.), SME001000523 (s.d.), SME001013828 (1925), SME002000096 (1938), SME001012964 (1970).

Auteurs: Wouters, Annelies