erfgoedobject

Dubbelvilla met cottage-inslag

bouwkundig element
ID
216949
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216949

Juridische gevolgen

Beschrijving

De dubbelvilla met cottage-inslag, waarvoor bouwplannen van 1932 werden bewaard, is ingeplant in een tuin die van de straat is afgesloten door een laag bakstenen muurtje.

Dubbelwoonst, uitgewerkt in spiegelbeeldschema, van twee bouwlagen onder overkragende, complexe pannen bedaking met karakteristieke volumewerking. Baksteenbouw gemarkeerd door de afwisseling van lijst- en puntgevels met pseudovakwerk. Afgeschuinde hoeken en het gebruik van erkers accentueren de plastische uitwerking. De centraal geplaatste inkom wordt voorafgegaan door een portaal met twee rondboogdoorgangen toegankelijk via twee steektrappen. In de zijgevel bevindt zich een deur met flankerende vensters, gevat in een half cirkelvormige omlijsting en toegankelijk via een steektrap. Verschillend uitgewerkte rechthoekige vensters.

  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2b – Inventarislijst Lindenberg-Zwaluwenlaan, 228.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dubbelvilla met cottage-inslag [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216949 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.