Gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Twee gekoppelde, quasi identieke art-decogetinte burgerwoningen; samen twee traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog ter vervanging van twee vernielde woningen.

De gevels zijn in vereenvoudigde vorm uitgevoerd ten opzichte van het ontwerp uit 1926 in art-decostijl dat de aannemer Jos Van Dessel pas in 1928 voor eigen rekening indiende. Volgens de bouwplannen waren de enkelhuizen volledig in spiegelbeeldschema opgebouwd, met de deurtravee aan weerszijden van de winkelfunctie.

De lijstgevels met symmetrisch opgevatte gevelopstand ter hoogte van de bovenbouw vertonen een strak harmonieus spel van verticale en horizontale lijnen. Het bakstenen parement is verlevendigd met een similibepleistering voor de muurbanden, de trapezoïdale erkers en de borstweringen.

De erkers van de eerste verdieping en de drielichten van de tweede verdieping zijn gevat binnen doorlopende lisenen in similisteen, uitlopend in een vereenvoudigd kapiteel. Ook de similistenen tussenstijl van de tweelichten ter hoogte van de derde verdieping loopt onderaan en bovenaan uit in vereenvoudigde kubistische sierelementen. De metalen balkonleuningen en de nog bewaarde vensterhekjes van de bovenverdieping van nummer 139 zijn geometrisch uitgewerkt.

De gevels zijn afgelijnd door eenvoudige houten daklijsten op houten klossen. Vernieuwde winkelpuien en vensterschrijnwerk. Bij nummer 139 is het gevelparement in twee kleuren geschilderd.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1967/0883, 1968/0341.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, 167.