Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Klein-Jeuk

Beschrijving

Voormalige parochiekerk gelegen op de hoek der Ramperie- en Klein-Jeukstraat, op een kleine terp die het vroegere kerkhof vormde. Miraculeus Onze-Lieve-Vrouwebeeld vereerd op 9 september om goede bevallingen af te smeken.

Thans sterk vervallen kerkje: oorspronkelijk driebeukig romaans gebouw uit de 12de eeuw en ingebouwde gotische westtoren uit de 16de eeuw, in 1730 ingestort op linkerzijbeuk; rechterzijbeuk in 1770 gesloopt. Na 1969 onoordeelkundig hersteld met vlakke zoldering in schip en koor, nieuwe bakstenen voorgevel (1971), en kunstleien dak boven het koor (1974).

Zaalkerkje met romaans schip van drie traveeën en koor van één recente travee met driezijdige koorsluiting. Baksteenbouw (uitzonderlijk in de post-Karolingische architectuur); verwerking van mergelsteen voor de enkele band en de vensteromslijstingen, en kalksteen voor de deuromlijsting. Thans, met uitzondering van de vernieuwde voorgevel, volledig overkalkt.

Westelijke voorgevel met gedrukte rondboogdeur met negblokken. In noord-en zuidgevels drie dichtgemetste rondboogarcades onder dichtgemetste bovenventsers, verbonden door één band; daartussen eenvoudige kraagstenen die de nokbalken der zijbeuken droegen. het koor vertoont een bakstenen sokkel met mergelstenen afzaat; buiten de drie gotisch verbouwde spitsboogvensters, geprofileerd rondboogvenster op de zuidzijde.

Interieur deels verborgen achter de storende houten lambrisering en het plafond. Gotische spitsboogvormige triomboog met hoekblokken van mergelsteen.

Mobilair: Votiefschilderij op doek, met Onze-Lieve-Vrouw met doodgeboren kind, gedateerd 1747.

Beeld, Madonna met Kind, gepolychromeerde eik (16de eeuw), ontvreemd in 1975. Portiekaltaar, Luikse Régence, eik (eerste helft 18de eeuw). Twee grafstenen, gedateerd 1626 en 1643, ingemetst in de westelijke voorgevel; grafkruis, gedateerd 1636.

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 41-42.
  • RENSON G., De Kapel van Klein-Jeuk, (Limburg, XXVI, p. 141-146).
  • TIMMERS J.J.M., De Kunst van het Maasland, Assen, 1971, p. 60-61.