erfgoedobject

Huis De Zondvloed

bouwkundig element
ID
216936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216936

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Zondvloed
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistisch winkelpand van vier bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect Alfons Roose uit 1945 ter de vervanging van een vernielde woning met meubelzaak van meubelfabrikant Prosper Segers.

Opgetrokken uit gele baksteen, in combinatie met een donkerbruine keramische (volgens bouwplan een 'zwarte' marmeren) vensteromlijsting voor de monumentale, twee bouwlagen omvattende vitrine waarachter een mezzanine of insteekverdieping.

Bovenverdiepingen met bandvensters, waarvan de borstweringen in lichte overstek zijn, voorzien van een centraal balkon met fijne en sierlijke balkonleuning. Houten kroonlijst. Vernieuwd winkelraam in aluminium.

Volgens de oorspronkelijke bouwplannen heeft de handelswoning een totale bouwdiepte van 41,25 meter met een voorbouw van vier bouwlagen en een achterbouw van in totaal drie bouwlagen, waarvan de onderste een souterrain is. Een grote trappenhal verzorgt centraal de verticale circulatie tussen de verdiepingen van de winkelruimtes, die in de voorbouw enkel de onderste twee bouwlagen innemen. Boven de winkel bevindt zich een duplexappartement.

De winkelruimtes hebben hun oorspronkelijke sobere en functionele inrichting behouden: tweekleurige tegelvloeren, plankenvloeren (bovenverdiepingen), monumentale bordestrap in granito met ijzeren leuningen voorzien van lusmotieven, stucplafonds met zware, moderne lijsten waarachter indirecte verlichting, rondboogdeuren.

  • Stadsarchief Mechelen, bouwdossiers: 1945/0252.

Auteurs: Wouters, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Zondvloed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216936 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.