Cottagevilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla

Beschrijving

Voor deze ruime cottagevilla, opgericht in opdracht van de Brusselse koopman Arthur Fagel-Dodoumont, werd in 1918 een bouwaanvraag ingediend naar een ontwerp van architect Alfred Knein, zie ook de gevelplaat naast de inkom. De omringende tuin omvat aan de straat een bewaard polygonaal tuinpaviljoentje uit de bouwperiode. Het geheel werd kadastraal ingetekend in 1921. Aan de straat bleven ook twee art-decogetinte pijlers van baksteen en blauwe natuursteen, van de vroegere inkom bewaard: bij een controlebezoek in januari 2015 was er één verdwenen.

De woning op quasi rechthoekige plattegrond heeft een souterrain en twee bouwlagen onder een overkragende, complexe pannen bedaking met uitgewerkte schoorstenen. Karakteristiek is de contrastwerking tussen het souterrain van ruw behouwen natuursteen, de bakstenen benedenverdieping, de witbepleisterde bovenverdieping en het bruin/wit geschilderde houtwerk. Ook de plastische uitwerking van het gebouw door in- en uitspringende gevelpartijen, het gebruik van erkers, terrassen en loggia’s met houten leuningen en luifels is eigen aan de cottagestijl. Het eveneens typische pseudovakwerk bovenaan is overschilderd.

De voorgevel wordt gemarkeerd door een hoger oplopend inkomrisaliet. Inkom met beglaasde vleugeldeur in een rondboogomlijsting onder luifel; bereikbaar via een trap met houten hekwerk. De overwegend rechthoekige vensters, soms beluikt of getralied, hebben vaak een decoratief uitgewerkte blauwe hardstenen lekdrempel en schrijnwerk met houten roedeverdeling.

Het interieur omvat centraal de grote traphal en aanpalend het klein en groot salon en de keukenvertrekken. Salons met parket, marmeren schouwen in eclectische stijl, uitgewerkte bow-window en plafond met omlopend lijstwerk met cassetten. Hal met veel gebruik van hout voor onder meer de parketvloer en de nadrukkelijk aanwezige trap met bordes. Keukenvertrekken voorzien van terrazzovloeren en bakstenen troggewelven.

Renovatie- en verbouwingswerken waren aan de gang bij het controlebezoek in januari 2015.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling I (Tervuren), 1921/1.
  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 1 – Theoretisch gedeelte fase 1 en 2, 8, 34.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde