erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
216919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216919

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectische villa met cottage-invloeden, gelegen in een omhaagde tuin en opgetrokken kort na de verkoop van de bouwgrond in 1907 door graaf de Hemricourt de Grunne de Ribeaucourt aan Laurent Bouvier Schorfs, Tervuren. De nieuwe villa werd kadastraal geregistreerd in 1908. Een oude prentkaart van omstreeks 1918 toont de oorspronkelijke situatie met bepleisterde gevels voorzien van contrastrijke bakstenen hoekkettingen en vensteromlijstingen. Tegen de zuidgevel was er een halfcirkelvormige veranda, inmiddels verdwenen door een recente uitbreiding.

Onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder twee haaks in elkaar gewerkte en overkragende zadeldaken. Witgeschilderde en bepleisterde punt- en lijstgevels geopend door gevarieerde steekboogvensters met vernieuwd schrijnwerk; de oorspronkelijke bakstenen omlijstingen zijn evenals de dito hoekkettingen witgeschilderd. De noordelijke zijpuntgevel wordt gekenmerkt door een schoorsteenaanzet uitgewerkt met bakstenen dropmotief.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1908/27.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216919 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.