Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Dorpswoning, kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' in 1897 als eigendom van slotenmaker François Bouvier. Op de Poppkaart van omstreeks 1860 was het perceel nog onbebouwd. In 1870 wordt de eerste bebouwing ingetekend op het kadaster.

Onderkelderd hoekpand van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen en leien, nok parallel aan de straat), voorzien van twee dakvensters onder driehoekig fronton en geflankeerd door vleugelstukken. De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op grijs geschilderde plint heeft een enkelhuisopstand en vertoont op de begane grond rechthoekige muuropeningen in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. Steekboogvormige bovenvensters in geriemde omlijstingen. Vernieuwd vensterschrijnwerk. Gecementeerde linkerzijgevel op breukstenen plint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1870/3, 1897/8.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde