Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa met omhaagde voortuin, kadastraal ingetekend als 'nouvelle construction' in 1904 in opdracht van Vanstiphout-Sommerijn Frans, werkman. Volgens de huidige eigenaar was de bouwheer geneesheer Joseph Théodore Villeneuve de Janti, maar op het kadaster wordt de verkoop aan Rosalie Eleonore de Janti, zonder beroep, Sint-Josse-ten-Noode, pas in 1916 geregistreerd. Sinds 1999 uitbreidingen en voorgevelbepleistering van het in oorsprong bakstenen volume.

Grotendeels vrijstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen tentdak. Beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een middenrisaliet. Rechthoekige vensters op de begane grond, getoogd op de verdieping. De deur met bovenlicht zit gevat in een eenvoudige entablementomlijsting.

Omringende tuin met onder meer een groene kamer en buxusaanleg, volgens de eigenaar aangelegd door tuinarchitect Canneel Claes, waarschijnlijk in de naoorlogse periode.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1904/42, 1916/22.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Hoogvorstweg 4.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde