Cottagevilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla

Beschrijving

Cottagevilla met éénlaags bijgebouw in dezelfde stijl, gelegen in een ruime omringende tuin. De villa werd gebouwd in opdracht van Pierre Jozef Staner Pigeon, ambtenaar, en kadastraal ingetekend in 1916. In 1952, verbouwingen in bijpassende stijl door toevoeging van een uitspringend volume in de westgevel; tegelijkertijd werd in de zuidgevel een houten terras vervangen door een erker.

Villa van twee bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond en afgedekt door een gecombineerde, overkragende pannen bedaking. Baksteenbouw met verspringende volumes op gebosseerde blauwe hardstenen onderbouw, op de verdieping voorzien van een witgeschilderde bepleistering en imitatievakwerk. De plastische uitwerking van de gevels, door in- en uitspringende gevelvlakken en het afwisselend gebruik van punt-, lijst- of afgeknotte gevels is eigen aan de cottagestijl en verwijst naar de logische schikking van de ruimtes binnenin.

De toegang tot de woning bevindt zich niet aan de straat, maar het pand is te betreden via de loggia in de oostgevel. Deze gevel wordt gekenmerkt door een puntgevel links met erker op de begane grond en aansluitend rechts een lijstgevel met een loggia, die doorloopt in de noordelijke zijgevel. Rechthoekige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels, vaak voorzien van luiken. De dienstingang bevindt zich in de noordelijke gevel.

Op de plattegrond, gevoegd bij de bouwaanvraag van 1952, geeft de loggia dadelijk toegang tot een ruime hal, ook aangeduid als 'salle à manger'; links ligt het salon met daarachter het bureau; in het verlengde van de hal ligt de keuken met rechts aansluitend 'office', vestiaire en toiletten. De tweede verdieping was ingericht met slaapkamers, terwijl de dakkamers een onderkomen boden aan het dienstpersoneel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1916/21.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Henri Vande Veldelaan 4.