erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
216886
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216886

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee eclectische burgerhuizen in repetitief schema, waarvoor in 1913 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van Jan Ceuppens; de panden werden kadastraal geregistreerd in 1915.

Enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Gele bakstenen lijstgevels op hardstenen plint met drieledige keldervensters, waarvan het traliewerk decoratief is uitgewerkt; voorts gebruik van blauwe hardsteen voor de tussenstijlen van de drieledige vensters in de venstertravee, muurbanden en waterlijsten. Bredere vensterrisalieten afgelijnd door pilasters met eenvoudig kapiteel en op de bel-etage met een deurvenster met balkon op voluutconsoles en voorzien van een ijzeren leuning. Rechthoekige vensters, beneden met ijzeren leuning, op de verdiepingen bekroond met art-nouveaugetinte sgraffito-panelen met vrouwenmedaillons en/of gestileerde motieven; behouden schrijnwerk in nummer 10. Rechthoekige deuren onder hardstenen latei en verdiept bovenlicht onder waterlijst. Aflijnende houten kroonlijsten op modillons.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1915/7.
  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2a – Inventarislijst Achterstraat-Lindeboomstraat, 48.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216886 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.