Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Twee burgerhuizen met art-nouveau-inslag, kadastraal ingetekend in 1910.

Onderkelderde enkelhuizen met repetitief schema van twee traveeën en twee en een halve bouwlagen met verhoogde begane grond onder zadeldak. Bakstenen lijstgevels op een blauwe hardstenen plint met rechthoekig en getralied keldervenster. Horizontaal geleed door de witte bakstenen muurbanden. Breder vensterrisaliet met op de begane grond een hardstenen latei of ijzeren I-latei met rozetbouten en een steekboogvormig boogveld waarin sgraffito met gestileerde florale motieven. Voor het overige diverse venstervormen in verkleinende ordonnantie en met boogfries op de borstwering; deels bewaard houten schrijnwerk. Bewaarde vleugeldeuren, deels beglaasd en getralied, met bovenlicht. Nummer 5 met behouden houten kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1910/6.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde