Neogotische kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel

Beschrijving

Deze neogotische kapel, omgeven door een plantsoen en een ijzeren hek, werd gebouwd in 1905 bij de aanleg van de de Robianostraat. Ze werd opgericht in opdracht van graaf Stolberg de Robiano ter vervanging van een de kleinere Coremanskapel, die na een gedane belofte gebouwd werd in 1805 door Petrus Coremans, eigenaar van hoeve 'Het Haentje' in de Brusselsesteenweg. De kapel werd kadastraal geregistreerd in 1906. Volgens sommige auteurs werden twee zuilen van de eerste Sint-Janskerk hergebruikt als deurstijlen; recent onderzoek wees echter uit dat dit mogelijk het geval was in de Coremanskapel, maar in 1865 werd deze grondig gerestaureerd, waarbij vermoedelijk de deurstijlen vervangen.

De kapel vertoont een rechthoekige plattegrond onder een kunstleien zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Voor het parement werd gebruik gemaakt van wit geglazuurde baksteen met verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer plint, muurband gevelaflijning en gevelstenen. De puntgevel met schouderstukken en een bekronend hardstenen kruis aan de Brusselsestraat vertoont een eenvoudige spitsboogdeur gevat in een hardstenen omlijsting onder waterlijst met gestrekte uiteinden en erboven een oculus met glas in lood gevat in een hardstenen omlijsting met omlopend Latijns opschrift: 'Sanctissimae Trinitati/ Mirabili Eucharistiae Sanctaeque Familiae dicatur'.

De zijgevels met aflijnende tandlijst zijn gevat tussen versneden steunberen. De gevel aan de de Robianostraat heeft eveneens een spitsboogdeur in een geprofileerde omlijsting en twee gevelstenen respectievelijk met inscriptie: "AVM (Ave Maria)/ PCM CPW (Petrus Coremans – Catherine Pauwels)/ IC 1805 DN (Jesu Christi -1805 – Domini Nostri)" en "V.I.V. (Vitam Impendere Vero)/ JOS(ephus) COMES.ST(olberg)-W(ernigerode)/ A(nno)D(omini) 1905 REAED(ificavit)".

Het bepleisterde en beschilderde interieur wordt afgedekt met een houten spitstongewelf en vertoont een keramische tegelvloer; voorts is er een eenvoudig houten altaar met een plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1906/8.
  • DERVEAUX E. (onder leiding van) 2009: Versteende Geloften, Vura Ducum 7, 10-12.
  • MAES F. 1949: Tussen twee Poorten van het oude Tervuren, Eigen Schoon en de Brabander, 56.
  • MOTTE V. & RUTTENS P. s.d.: Tervuren is niet zomaar een gemeente, Vura Ducum 3, 66.
  • RUTTENS P. 1998: Sint-Janscapelle Ter Vuere. Van parochiekerk naar wijkkapel, De Horen 25.2, 92-96.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde