Villa Le Tilleul

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Le Tilleul

Beschrijving

Eclectische villa van drie traveeën en twee bouwlagen, volgens A. Bruyndonckx gebouwd in 1897 met verbouwingen in 1991 naar ontwerp van de Ukkelse architect Jacques Galand. Op het kadaster werd het pand al ingetekend in 1893. Omringende tuin.

Typisch volumespel door een afwisseling van lijst- en puntgevels, in en uitsprongen en variërende hoogtes onder complexe leien bedaking; daklijst met uitgewerkte windborden. Markerende toren van drie geledingen onder geknikt en overkragend leien tentdak op schoorstukken; bekronende vorstkam. Baksteenbouw, wit beschilderd en met schijnvoegen gecementeerd, voorzien van geblokte hoeklisenen en steigergatvullingen. Gevarieerde muuropeningen met bekronende waterlijst en vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1893/14.
  • BRUYNDONCKX A. 1999: De cottagestijl deel 2, in De Horen 26.4, 172-174.