Villa Pluie des Roses

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pluie des Roses

Beschrijving

Villa met neotraditionele invloeden, kadastraal ingetekend in 1902 en opgetrokken door Emiel Maréchal Cornet. Ingeplant op een licht verheven perceel in een omringende tuin. Kronkelend toegangspad met gecementeerde treden, in één ervan is de huisnaam geschreven. Van 1969 tot 1979 bewoond door Christiaan Dotremont, medestichter van de COBRA-beweging, die er meermaals zijn collega-kunstenaars als Pierre Alechinsky en Karel Appel ontving.

Vrijstaand woonhuis op quasi vierkante plattegrond van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak. Rood beschilderde baksteenbouw op een breukstenen plint en voorzien van sierankers. Gemarkeerd door geblokte hoeklisenen en borstweringen versierd met sgraffiti-panelen in art-nouveaustijl, later witgeschilderd. Naar de straat gerichte puntgevel met centraal inkomrisaliet en in de geveltop een rondboogvenster geflankeerd door oculi. Flankerende steekboogvormige spaarvelden waarin gekoppelde steekboogvensters met blauwe hardstenen middenstijl onder dubbele bakstenen ontlastingsboog. Deels behouden schrijnwerk. Inkomportaal onder leien dak met mozaïektegelvloer; rechthoekige deur met structuurglas. Zijgevel afgelijnd door boogfries op witgeschilderde consoles.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1902/24.
  • BRUYNDONCKX A. & WYNANTS M. 2000: Vier wandelingen in Tervuren, Tervuren, 37.