Modernistische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in modernistische stijl gebouwd in opdracht van Pierre Kersters, naar een ontwerp door de architect Karel Mattheussen uit 1931. Over de in Wommelgem gevestigde Mattheussen, die in Antwerpen tijdens de jaren 1930 ook in de Tentoonstellingswijk actief was, is vooralsnog weinig gekend. De meergezinswoning Kersters behoort alleszins tot de vroegste realisaties van de toen 25-jarige architect.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De gevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk met Dudokvoeg - dieperliggende lintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen, op een inspringende plint uit blauwe hardsteen. Sober van opzet legt de compositie de klemtoon op de bel-etage door middel van een driezijdige erker. Portaal en garagepoort kenmerken zich door een getralied bovenlicht boven de impost; de brede vensters van de tweede verdieping worden belijnd door een doorlopende druiplijst. Een opmerkelijk detail is het polygonale zijlicht van het portaal met kleurrijk glas in lood volgens een geometrisch patroon. Van het schrijnwerk is enkel de ijzeren inkomdeur bewaard, zoals het traliewerk met een kepermotief.

De plattegrond omvat volgens de bouwplannen een gelijkvloerse flat en een bovenwoning die zich over twee niveaus uitstrekt. Gelegen achter de gemeenschappelijk inkom- en traphal en de garage, omvat het appartement op de begane grond een woonkamer aan de tuinzijde, aansluitend de keuken en een kantoor met bovenlicht en ten slotte de slaapkamer. De bovenwoning biedt op het eerste niveau volgens hetzelfde principe ruimte aan de woonkamer en keuken, en twee (slaap)kamers gescheiden door de traphal en de badkamer. Op het minder diepe tweede niveau bevinden zich nog eens vier kamers waarvan één met ‘lavabo’. De bouwplannen voorzien een steile buitentrap van het terras van de bel-etage naar de tuin.