Appartementsgebouw ontworpen door Jean Marie Joris

Beschrijving

Bescheiden appartementsgebouw in een zakelijke stijl, gelegen op de hoek van de Rijsenbergstraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Jean Marie Joris, in opdracht van Maurice Vermeulen. Een opschrift links bovenaan de pui in de Distelstraat vermeldt naast de architect ook E. Scherpereel als ondernemer voor de opvolging van de werken: 'JM Joris . Archte/ 1935/ E Scherpereel . Entreprr'. In hetzelfde jaar diende dezelfde eigenaar een tweede bouwaanvraag in waarbij het eerste ontwerp wordt uitgebreid met twee extra traveeën in de Distelstraat, eveneens naar ontwerp van Jean Marie Joris. Dit pand was mogelijks een proefstuk voor één van de meest luxueuze appartementsgebouwen in Gent, gelegen op de hoek van de Sportstraat en de Patijntjestraat, Sportstraat 212-230, volgens de bouwaanvragen van 1936 en 1937 eveneens ontworpen door J.M. Joris, in opdracht van dezelfde eigenaar.

Het appartementsgebouw telt in de Rijsenbergstraat twee traveeën, gevolgd door een afgekante hoektravee en vervolgens vier traveeën in de Distelstraat. Het complex is drie bouwlagen hoog en heeft een plat dak en een lage plint van blauwe hardsteen. De lijstgevel liep oorspronkelijk ter hoogte van de hoektravee iets hoger op dan de zijtraveeën, maar is vandaag beëindigd met een doorlopende lijst over de volledige breedte van het gebouw. De gevel is in de Distelstraat ter hoogte van de bovenverdiepingen opgebouwd volgens een spiegelschema waarbij een brede travee wordt geflankeerd door een smalle travee. De brede travee wordt gekenmerkt door een licht uitspringend, rechthoekig gevelvlak dat over de bovenverdiepingen loopt met een getrapte basis en beëindigd door een kroonlijst. Het gevelparement was oorspronkelijk voorzien van een vlak afgewerkte, witte bepleistering, vandaag is de gevel grijs geschilderd. Een opmerkelijk detail is de vermelding van de straatnaam 'Distelstraat' in een rechthoekige omlijsting, in de bepleistering op de hoek van de driezijdige hoektravee, boven de pui. De rechthoekige vensters zijn alle ingevuld met nieuw schrijnwerk. De toegangsdeur met rechthoekige, getrapte omlijsting bevindt zich in de Distelstraat. Oorspronkelijke, rechthoekige, houten deur met structuurglas en bewaard ijzeren deurrooster.

Volgens de bouwplannen bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping twee appartementen, beide met ingang in de Distelstraat. De gedeelde inkomhal heeft aan de linkerzijde een eerste, groot appartement met grote centrale hal waarrond zich de verschillende ruimtes bevinden: een keuken, ontbijtkamer, living en eetkamer, twee slaapkamers en een badkamer. Aan de rechterzijde geeft de gedeelde inkomhal uit op een tweede, kleiner appartement bestaande uit een keuken en living aan de straatzijde, een centrale hal en een slaapkamer met achterliggende badkamer. De tweede en derde verdieping omvatten, net als de benedenverdieping, telkens eenzelfde groot appartement met twee slaapkamers rondom een centrale hal. Het kleinere appartement is op de eerste en tweede verdieping verdeeld over beide bouwlagen en omvat op de eerste verdieping een keuken en woonkamer aan de straatzijde, een centrale hal met achterliggende slaapkamer en badkamer, op de tweede verdieping bevinden zich aan de straatzijde nog een kamer en opslagruimtes en aan de achtergevel een kamer voor de meid.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/9, 1935/D/19.
  • DELETANG M. 1938: Immeubles de rapport Gantois, architecte J.M. Joris, s.l., Bâtir 67, 247-275.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 215.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Anne Vandeplassche, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn