Burgerhuis ontworpen door Emile De Nil

Beschrijving

Burgerhuis in romantisch kubisme, volgens de bouwaanvraag van 1935 gebouwd in opdracht van Frans Mathieu en naar ontwerp van architect Emile De Nil, zie ook de keramiektegel links bovenaan de pui met de vermelding 'Emile/ De Nil/ Arch. Gent'.

Deels onderkelderde rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen op een lage plint van blauwe hardsteen en onder een zadeldak. Typerend voor De Nil is het bakstenen gevelparement in halfsteens verband met Dudokvoegen, gecombineerd met zwarte baksteen voor de borstwering onder het benedenvenster en geglazuurde tegels of bakstenen voor de afgeronde dagkanten van de deuropening. Eveneens kenmerkend voor de architectuur van De Nil in de jaren 1930 is de combinatie van horizontale en verticale elementen. In dit ontwerp wordt de verticale geleding van de gevel, benadrukt door onder meer de oplopende rechter hoekpenant met houder voor een vlaggenmast, horizontaal doorbroken door de rechthoekige vensters met doorlopende lekdorpels van bruine geglazuurde tegels en doorlopende bakstenen rollagen als lateien. De borstweringen van de vensters springen licht uit het gevelvlak en vormen op de bovenverdiepingen een gevelbrede, oplopende erker, beëindigd met opstaande, zwarte pannen. De erker is vormelijk één geheel met de kleine balkons op de bovenverdiepingen, ontstaan door de dieperliggende vensteropeningen in de deurtravee. Een gecementeerde penant vormt op iedere verdieping de scheiding tussen de venster- en de deurtravee. Alle vensters zijn ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. Dieperliggende deuropening, voorzien van een licht uitspringende, gecementeerde luifel die doorloopt in de puilijst. Bovenaan de afgeronde dagkanten zijn twee zijlichten voorzien met bewaard houten schrijnwerk met een horizontale roedeverdeling en ingevuld met glas in lood. Bewaarde, rechthoekige houten deur, ingevuld met structuurglas en ijzeren deurrooster.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond van de gelijkvloerse verdieping opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij de salon met aansluitende eetplaats aan de rechterzijde worden geflankeerd door de hal met trappenhuis en achterliggende gang. De keuken neemt aan de achterzijde de volledige breedte van het perceel in en sluit aan op het terras en de tuin. De eerste verdieping omvat een slaapkamer aan de straatzijde, aansluitend op het balkon, met achterliggend een ontvangstkamer, woonplaats en terras aan de achterzijde. De tweede verdieping omvat nog twee slaapkamers, één aan de voorgevel en één aan de achtergevel, en een bergplaats.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/24.
  • MEGANCK, L. 1997: Architect Emiel De Nil (1902-1982), van art deco naar modernisme, Gent, Interbellum 17/2, 10-15.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn