Waterpomp

• is aangeduid als beschermd monument Waterpomp

Beschrijving

Waterpomp, opgesteld tussen de lindebomen die het plein omzomen, aan de linkerkant van het standbeeld van Simon Stevin. Eenvoudige, gietijzeren achtzijdige armpomp met sobere versieringen, op geprofileerde basis. Bekroning met siervaas op bladmotief in reliëf en met knopmotief op de acht hoeken. Geplaatst op een lage sokkel van natuursteen, die uitloopt in een waterbekken. De pomp werd in 2002 als monument beschermd als relevante getuige van het netwerk van openbare, bovengrondse stadspompen, dat vanaf de tweede helft van de 18de eeuw in de Brugse binnenstad werd uitgebouwd.

Auteurs: De Houwer, Veerle