Twee Belgische mitrailleurposten Oude Aa-Vaart

Beschrijving

Twee nagenoeg bovengrondse betonnen militaire posten, op ongeveer 65 meter van elkaar gelegen in een weiland net ten westen van de Oude A-vaart, net ten zuiden van het Zoutenaaieleed / Lampernissegeleed, naast het fietspad 'Oude Aa-vaartpad'. De bunkers liggen op grondgebied Veurne (Zoutenaaie), net tegen de grens met de gemeente Diksmuide (Lampernisse). Zo’n 300 meter meer zuidwaarts passeert de spoorlijn Diksmuide-Veurne.

Historiek

Twee Belgische mitrailleurposten, opgetrokken net ten westen van de Oude Aa-vaart, en ten zuiden van het Reigersvliet, als onderdeel van de '3me Ligne d’Armée' of de zogenaamde legerstelling, die op zijn beurt behoorde tot de Belgische eerste verdedigingslinie. Deze legerstelling liep min of meer langs de Koolhofvaart en de Oude A-Vaart, tot net ten oosten van Lampernisse naar Nieuwkapelle en verder.

De mitrailleurposten maakten deel uit van een loopgraaf net ten westen van de Oude A-vaart, die op Belgische stafkaarten aangeduid werd met 'Tranchée du Japon'. Ten oosten van de Oude A-vaart waren rijen prikkeldraad opgetrokken. Tussen deze bunkertjes en de spoorlijn Diksmuide-Veurne passeerde ook nog een smalspoor, min of meer evenwijdig met de spoorlijn. Hier was wellicht een overlaadstation aangelegd, confer de markeringen en afkorting 'Uml-Pl' op een Duitse stafkaart. De nabij gelegen hoeve werd met 'Ferme d’Haene' aangeduid.

Beschrijving

Twee betonnen mitrailleurposten, met min of meer rechthoekig grondplan en telkens twee uitspringende toegangsgedeelten aan westelijke zijde. De hoeken aan de achterzijde (westelijke zijde) zijn afgeschuind. De constructies zijn opgetrokken op een betonnen fundament.

De muren zijn opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde betonstenen, die aan elkaar zijn verankerd en zogenaamde spouwmuren vormen waartussen beton gegoten is. Ook de mitrailleuropeningen aan oostelijke zijde zijn vermoedelijk als geprefabriceerde elementen ingebracht.

Bij de meest noordelijke constructie vormen de wapeningsijzers van de betonstenen aan weerszijden van de toegangen telkens een dubbele rij haken. Mogelijk diende dit voor het bevestigen van een camouflagenet. Het dak van deze constructie is gegoten op betonnen balken.

Bij de meest zuidelijke constructie bestaat het plafond uit ijzeren 'poutrellen' met ertussen houten balken. Deze constructie heeft enkele vernielingen ondergaan, ten gevolge van beschietingen of afbraakpogingen.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Oostkerke (Etat des travaux Belges, Plan Directeur), 25/1/1917, 26/5/1918; Stellungskarte Ieperen-Nordwest, 29/3/1918.
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [The Western Front Association in association with the Imperial War Museum, 2010], Lampernisse-Nord, 29/3/1918.
  • WACKENIER W. 2006: Alveringem in de Grote Oorlog, Brugge.

Auteurs: Decoodt, Hannelore