Hulpkapel Heilig Kruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hulpkapel Heilig Kruis

Beschrijving

Op een heuvel gelegen kerkje, binnen een ommuurd kerkhof met oude grafkruisen en grafsteen ingemetst in de kerkhofmuur.

Georiënteerd zaalkerkje met éénbeukig schip en driezijdig koor, met sacristie ten zuidwesten; dakruiter (kunstleien) met ingesnoerde naaldspits.

Schip uit de eerste helft van de 18de eeuw: baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Koor uit de 16de eeuw: baksteenbouw met verwerking van mergelsteen voor de plint. Uitwendige opstand: Westvoorgevel met gemetst rondboogvenstertje boven de geblokte, kalkstenen rondboogdeur; hoeksteen op de noordwesthoek. Twee gemetste rondboogvensters in elke gevel. Afgewolfd zadeldak (kunstleien). Oostelijke puntgevel tussen schip en koor met resterende partij van mergelblokken. wijzend op de vroegere toestand. In de noord- en zuidgevels van het lagere koor: een gemetst rondboogvenster. Dichtgemetst spitsboogvenster in de koorsluiting. Gedichte rondboogdeur aan de noordzijde van het koor.

Bepleisterd en witgekalkt interieur; rondboogvormige triomfboog tussen schip en koor; vloertegels van kalksteen. Houten doksaal boven de ingang.

Mobilair: Sint-Anna-ten-Drieën, eik, gepolychromeerd (16de eeuw); Sint-Johannes (deel uitmakend van verdwenen calvarie), eik, gepolychromeerd (16de eeuw); Christus met Kruis, gepolychromeerd hout (18de eeuw); gestoffeerde Madonna met kind (18de eeuw).

Rococo hoofdaltaar (tweede helft 18de eeuw); barokke zijaltaren (tweede helft 17de eeuw), biechtstoel, Luikse Regence stijl, eik (tweede kwart 18de eeuw).

Drie grafkruisen op het kerkhof (17de eeuw) en een grafsteen, ingemetst in de kerkhofmuur (eerste helft 17de eeuw).