Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Vrijstaande groep van vier gekoppelde arbeidershuizen in eenheidsbebouwing, voorzien van een groene cimornébepleistering op een plint van grijze cimorné. In 1952 registreert het kadaster de vergroting en opsplitsing van twee bestaande huizen enerzijds met tuin, anderzijds met boomgaard, in bezit van A. R. Desbeeck-Everaerts uit Sint-Genesius-Rode.

De woningen zijn per twee gespiegeld en tellen telkens twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met per woning één breed rechthoekig dakvenster. Op de benedenverdieping een eenvoudige, rechthoekige voordeur met gemeenschappelijke luifel per twee voordeuren en een rechthoekig venster.

Een opvallend element is nog het bewaarde schrijnwerk van de drieledige ramen op de benedenverdieping, waarvan het centrale raam in het midden door drie dunne, horizontale roeden wordt onderverdeeld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1952/37.

Auteurs: De Houwer, Veerle