erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
216778
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216778

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post centraal op de markt van Oedelem. Het betreft meer bepaald een Duitse bunker, die vermoedelijk in het najaar van 1917 is opgetrokken in functie van de 'Ortskommandantur Oedelem'. De bunker zou opgetrokken zijn door opgeëiste mannen uit Oedelem. Op de bunker werd bij wijze van camouflage een kiosk geplaatst met achthoekige kioskbasis, terwijl bloemenperken rond de kiosk werden aangelegd.

Een plan om de bunker na de Eerste Wereldoorlog af te breken, werd afgevoerd omwille van de grote kans op schade aan de omliggende woningen bij het dynamiteren van de constructie. De muziekkiosk werd in 1919 afgebroken, de bunker werd gedicht en er werd een nieuwe kiosk aangelegd, enkel bestaande uit een achthoekige sokkel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker opnieuw opengemaakt en gebruikt als schuilplaats. In 1994 werd de sokkelkiosk opnieuw voorzien van een bovenbouw. In 2011 werd deze kiosk ontmanteld.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met nagenoeg vierkant grondplan, met toegangspartij met trap aan noordelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de drie andere zijden zijn schuin aflopende verluchtingsgaten tegen de dakrand zichtbaar. De uitspringende toegangszijde is met houtwerk afgesloten, terwijl de bunker met een houten podium is afgedekt.

  • Informatiebord bij bunker.
  • GILTE S., BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein

  • Is deel van
    Markt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216778 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.