Duitse militaire posten Stützpunkt Hannover Alt

Beschrijving

In een weide net ten noordwesten van de hoeve ligt een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, waartegen tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats gebouwd is. Tegen een hoevegebouw is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog een bijkomende schuilplaats en een bakstenen gebouw gebouwd. De hoeve ligt ten zuidwesten van het 'Stp Hannover' (W.O. II).

Historiek

De constructies uit de Tweede Wereldoorlog behoorden tot het 'Stp Hannover Alt', een veldbatterij die voor het eerst opduikt op een kaart van de 39ste Duitse infanteriedivisie op datum van 19 november 1942. Het betreft meer bepaald batterij 3/139, uitgerust met vier 10,5 cm houwitsers. Als secundaire bewapening had de batterij een infanteriekanon, een houwitser en drie 2cm FlaK's. In 1943 telde de batterij 26 man. Op 19 juni 1944 werd door de 'Service Marc' waargenomen dat er bij de batterij houten kanonnen waren opgesteld.

Beschrijving

De manschappenverblijven zijn halfondergrondse constructies met rechthoekige plattegrond, met een toegangspartij dat haaks op de binnenruimte staat. De toegang bij de schuilplaats tegen de Eerste Wereldoorlog bunker is afgezet met schuinaflopende scherfmuren. De daken (en plafonds) zijn afgeschuind en bevatten openingen/schoorstenen. Op de buitenmuren is een zwarte laag aangebracht. De binnenruimtes zijn gewit. In de constructie bij de Eerste Wereldoorlog bunker zijn nog porseleinen isolatoren en bedrading bewaard gebleven. Het bakstenen gebouw bevat (minimum) één deur- en drie vensteropeningen.

• PHILIPPART F. 2014: Atlantikwall. Bunkers van de Tweede Wereldoorlog in België, Antwerpen.
  • Fotomateriaal aangereikt door Frank Philippart (29 augustus 2014).