Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

In een weide net ten noordwesten van de hoeve ligt een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, waartegen tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats gebouwd is. Tegen een hoevegebouw is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog een bijkomende schuilplaats en een bakstenen manschappenverblijf gebouwd. Deze hoeve ligt ten zuidwesten van het 'Stp Hannover'.

Historiek

De bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de 'Artillerie-Schutz-Stellung', die achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' aangelegd werd. De bunker wordt gemarkeerd op een Duitse kaart van 25 november 1917. Op militaire luchtfoto’s is te zien hoe er vooral vanaf de winter van 1917 veel structuren, voornamelijk gebouwen, verschijnen in de omgeving van de hoeve. Er wordt onder meer een spoor aangelegd met een aftakking die net ten oosten van de hoeve passeert. Gezien de gleuven bovenaan de constructie kan vermoed worden dat de constructie onder meer bedoeld was als observatiepost.

Beschrijving

Meerledige betonnen militaire constructie, in verschillende niveaus aangelegd. Het beton is aan buitenzijde grotendeels gegoten tegen takkenwerk. Het hoger gelegen deel is dan weer gegoten tegen een houten bekisting en bevat meerdere openingen. In het dak zit onder meer een opening voor observatie, die bereikt kon worden via een rechthoekig mangat met klimijzers.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Franse luchtfoto's 2/2/1917 (dianummer 2892, FID 1505), 8/3/1918 (dianummer 2907, FID 1519), Britse luchtfoto's 21/7/1917 (dianummer 2929, FID1541), 2/10/1917 (dianummer 2926, FID 1538), Belgische luchtfoto’s 12/4/1918 (dianummer 2910 respectievelijk 2911, FID 1522 respectievelijk 1523).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917.
  • PHILIPPART F. 2014: Atlantikwall. Bunkers van de Tweede Wereldoorlog in België, Antwerpen.
  • Fotomateriaal aangereikt door Frank Philippart (29 augustus 2014).