erfgoedobject

Neoclassicistische arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
216750
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216750

Juridische gevolgen

Beschrijving

Arbeiderswoning met merkwaardige neoclassicistische bepleistering, kadastraal geregistreerd in 1910. Rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

Lijstgevel met een vrij rijk uitgewerkte bepleistering in neo-Lodewijk XVI-stijl: ornamenten als een cirkelvormige bladerkrans, festoenen en ovale medaillons omlijst door bloemenkransen of putti, gevat in panelen op de muurdammen en de borstweringen. Rechthoekige muuropeningen, de vensters voorzien van lekdrempels van blauwe hardsteen, die op de verdieping met pleisterwerk tot een cordon worden doorgetrokken. Vlakke deuromlijsting eveneens in blauwe hardsteen.

Het schrijnwerk werd vervangen, met uitzondering van de voordeur, die ook een bovenlicht met bloemenvaasmotief in glas in lood bewaart.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1910/14.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische arbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216750 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.