Villa Mees

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Mees

Beschrijving

Gaaf bewaarde, relatief kleinschalige villa in naoorlogs modernisme, wat naar achter ingeplant op een bescheiden perceel. Volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 25/2/1961 een ontwerp van architect Jos Devillers (Bierges-Wavre) voor André Mees. De woning werd kadastraal geregistreerd in 1962.

Bel-etagewoning op L-vormige plattegrond met links vooraan op de benedenverdieping een vooruitspringende garage van één bouwlaag onder overkragend plat dak, dat schuin wordt doorgetrokken tot luifel boven de voordeur, rechts van de garage.

Heden witgeschilderd bakstenen volume (klampsteen en lokale baksteen, volgens de bouwaanvraag) van twee bouwlagen met onregelmatige travee-indeling; gevelhoge, donkerbruine, fijn gelamelleerde vezelcementplaten (volgens bouwaanvraag "eternit") vormen verticale accenten in de gevelvlakken. Overkragend, licht concaaf dak, eenvoudige, rechthoekige gevelopeningen. De woning maakt over het algemeen een eerder gesloten indruk. Een opvallend decoratief element is het centraal in de voorgevel geplaatste tegelpaneel met de voorstelling van een vrouw die op een hangmat rust.

Volgens de plannen bevonden zich rechts vooraan op de benedenverdieping de inkomhal en links de garage. Beide gaven toegang tot een ruim atelier achteraan. Een opengewerkte trap in de hal leidde naar de verdieping, met vooraan rechts een badkamer met afzonderlijk toilet, vooraan links de kinderkamer, achteraan links de "salle de séjour" met centrale open haard, waar aan rechterzijde nog een kleine, open keuken en de ouderslaapkamer op uitkomen. Beide slaapkamers worden slechts door lichte of mogelijk flexibele wanden gescheiden van de leefruimte. De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 25/2/1961.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling1, 1962/4.

Auteurs: De Houwer, Veerle