erfgoedobject

Winkel- en werkhuis van meubelfabrikant Vastiau-De Gelas

bouwkundig element
ID
216735
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216735

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen pand gebouwd in opdracht van Victoor Vastiau-De Gelas meubelfabrikant in Sint-Genesius-Rode. Vermoedelijk gaat het om een samenstel van een winkelpand links en een werkhuis rechts. Het geheel werd kadastraal geregistreerd in 1907.

Het heden witgeschilderde pand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen, nok parallel aan de straat. De eclectische lijstgevel had oorspronkelijk een bakstenen parement van rode baksteen met speklagen van witte baksteen.

Het winkelgedeelte links telt drie traveeën met rechthoekige muuropeningen op de benedenverdieping, waarboven een met baksteen ingevuld spaarveld met steekboogvormige, vermoedelijk hardstenen ontlastingsboog voorzien van sluitsteen en oren. Centraal een dubbele vleugeldeur. De steekboogvormige muuropeningen op de verdieping worden geflankeerd door lisenen die met elkaar verbonden zijn en als het ware zijn uitgewerkt als omlijsting. De houten kroonlijst op klossen is in verstek uitgevoerd boven de lisenen. Het winkelgedeelte is op de benedenverdieping voorzien van fraai schrijnwerk met lichte art-nouveau-inslag.

Het werkhuis telt twee traveeën en twee bouwlagen. Op de benedenverdieping twee rechthoekige, verdiepte poorten, op de bovenverdieping rechthoekige vensters met daarboven een ijzeren latei met typerende rozetbouten. Ten dele bewaard schrijnwerk met bovenlichten met fijne, rechthoekige onderverdeling.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1907/ 26.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel- en werkhuis van meubelfabrikant Vastiau-De Gelas [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216735 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.