erfgoedobject

Villa De Clercq

bouwkundig element
ID
216727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216727

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Clercq
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Clercq
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa in naoorlogs modernisme, gelegen op een ruim, groen perceel. Volgens bouwaanvraag van 1974 opgetrokken in opdracht van Jacques De Clercq, naar ontwerp van de architectenassociatie van François Jamagne en Michel Vanderelst, toen gevestigd aan de Frankrijklei in Antwerpen. In 1996 in gelijkaardige stijl uitgebreid met atelier en bibliotheek, volgens plannen van Michel Vanderelst.

Architecten Jamagne en Vanderelst verwierven internationale bekendheid omdat ze, samen met de Luxemburgse architect Jean-Paul Conzemius de in 1964 georganiseerde wedstrijd voor het "Paleis" wonnen, een nieuw kantoorgebouw voor het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg, dat in 1973 werd ingewijd.

Levendig samenstel van aan elkaar geschakelde, licht van hoogte verschillende orthogonale volumes van één bouwlaag op onregelmatig grondplan onder platte daken. Witgeschilderd bakstenen parement, met oorspronkelijk contrasterend zwart schrijnwerk. De rechthoekige, over het algemeen verdiept geplaatste muuropeningen, die tot op de grond worden doorgetrokken maximaliseren de band van de woning met de omliggende tuin.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 31/05/1974, 19/01/1996.
  • RESNIK J. & CURTIS D. 2011: Representing justice, 228.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa De Clercq [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.