Lijnwaadblekerij Popeleu-De Reymaeker

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant geheel, toegankelijk via een smeedijzeren poort rechts en met bijbehorend weiland ten zuiden, langs de Dreef. Op 20 juli 1894 verkoopt weduwe Debecker-Vankeerbergen een stuk land aan André Popeleu-De Reymaeker, "lijnwaad-bleker" uit Sint-Genesius-Rode, die er een huis en werkhuis opricht, samen met een deel hooiland. De huidige grondvorm van het geheel komt tot stand in 1931, wat doet vermoeden dat de cementbepleistering eveneens op dat ogenblik werd aangebracht.

Merkwaardig samenstel van een halfvrijstaande burgerwoning met aansluitende bijgebouwen, met bijbehorend weiland als ruime voortuin. Het geheel is voorzien van een cementbepleistering met imitatievoegen. Onderkelderd hoofdgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels en dito puilijst bij de eerste drie traveeën van de voorgevel, gevolgd door een vierde deurtravee, verticaal geaccentueerd door gevelhoge lisenen en deurvenster met balkon met smeedijzeren leuning op de verdieping. De cementbepleistering wordt verder verlevendigd door rechthoekige spaarvelden en banden.

De zijgevel aan de Dreef wordt gekenmerkt door een onregelmatige travee-indeling. Lisenen vertrekken van op de eerste verdieping en sluiten aan op een brede, vlakke band in de cementbepleistering, die de dakrand volgt en een klein stuk doorloopt op de gevelrand. De vensters in het rechterdeel van deze gevel zijn blind, met uitzondering van het venster op de zolderverdieping. Beide vensters op deze verdieping zijn getralied.

Het gecementeerde bijgebouw telt zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Het heeft rechthoekige, hoge, beluikte en betraliede vensters, een deur in de vijfde travee en poort in de zevende travee.

In 1904 bouwt André Popeleu-De Reymaeker op een nabijgelegen perceel nog een wasserij.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling I, 1898/18 en 1931/158.

Auteurs: De Houwer, Veerle