erfgoedobject

Woonhuis met wasserij

bouwkundig element
ID
216720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216720

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met wasserij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met wasserij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant samenstel van een halfvrijstaand woonhuis met aansluitend bijgebouw, waarin vroeger een wasserij was ondergebracht. Het terrein is toegankelijk via een ijzeren poort aan de Dreef, in het verlengde van de zijgevel.

In 1904 wordt op deze plaats kadastraal een nieuwe constructie geregistreerd, op grond in eigendom van Andre Popeleu-De Reymaeker. Het gaat om een huis met "wasscherij" en een groot, voorliggend perceel hooiland ten westen. Qua configuratie is het geheel vergelijkbaar met de nabijgelegen lijnwaadblekerij, die in 1898 door Popeleu-De Reymaeker werd opgericht.

De woning telt drie traveeën en twee- en een halve bouwlaag onder een half schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met vernieuwde kroonlijst. Ze is gecementeerd met schijnvoegen en wordt verticaal geaccentueerd door lisenen die de venster- en deurtraveeën aflijnen. De eenvoudige muuropeningen zijn rechthoekig op de beneden- en bovenverdieping en steekboogvormig op de eerste verdieping. De voorgevel met dubbelhuisopstand bevindt zich aan de kant van de ruime voortuin, een deel van het vroegere hooiland.

De rechterhelft van de linkse zijgevel is blind en voorzien van een opvallende, gevelhoge, dubbele schoorsteenaanzet. De linkerhelft van deze gevel telt twee venstertraveeën.

Het schrijnwerk werd gedeeltelijk vernieuwd.

Het bijgebouw waar in oorsprong de wasserij was, werd in de loop der jaren verbouwd tot een reeks arbeiderswoningen. Ook het pand Dorpsstraat 130 hoorde oorspronkelijk tot de site en was eveneens onderdeel van de wasserij.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling I,1904/63.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonhuis met wasserij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.