Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Villa gebouwd in opdracht van de weduwe O. Debra-Stevens, naar een ontwerp door de architect Wilfried Van der Aa uit 1938. Wilfried Van der Aa, maakte zoals zijn jongere broer architect Rob Van der Aa eind jaren 1920 zijn debuut als architect. Hoewel beide los van elkaar een zelfstandige praktijk uitbouwden - Wilfried in Schoten en Rob in Antwerpen - is hun vroege oeuvre uit het interbellum nauw verwant. Zo vertoont de villa Debra-Stevens op het vlak van bouwstijl en typologie sterke overeenkomsten met villa “De Tegel”, Door Verstraetelei 12 te Brasschaat, waarmee Rob in 1932 de prestigieuze Prijs Van de Ven behaalde. Over hun naoorlogse activiteiten is tot op heden weinig bekend.

Vrijstaand ingeplant op het hoekperceel van Alice Nahonlei, Koningshoflei en Wezelsebaan, op een rechthoekige plattegrond van drie bij drie traveeën, omvat het gebouw twee bouwlagen onder een plat dak. Sober van opzet en constructie, met gebruik van gewapend beton voor de structurele onderdelen, zijn de gevels opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in halfsteens verband.

De villa wordt gekenmerkt door een plastische volumetrie, horizontaal van lijnvoering maar met krachtige verticale accenten, onder invloed van de eigentijdse Nederlandse architectuur met name het werk van Willem Marinus Dudok. Bepalend zijn het doorlopend beglaasde traplicht op de noordoostelijke hoek van het gebouw, en het breed uitkragende dakvlak dat als luifel fungeert.

Tot de typische details behoren de omlijste rondboogdeur onder een halfrond balkon met ijzeren buisleuning in de middenas van de voorgevel, de gevelpartij met een tegelparement uit terracottakleurig bouwkeramiek op de zuidoostelijke hoek, de geïntegreerde bloembakken tegen de plint, de afgeronde erkeruitbouw van de woonkamer in de zuidgevel, en de gestapelde hoekramen met luifel aanleunend tegen de schoorsteen in de noordgevel. Tegen het hoofdvolume leunt ten noorden de oorspronkelijke garage met rondboogpoort en patrijspoorten aan, die later in de woning werd geïntegreerd. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is bewaard.

De plattegrond is georganiseerd rond de inkom- en traphal die de noordoostelijke hoek beslaat. Ten zuiden hiervan strekken zich het salon, de woonkamer en het overdekte terras uit; de keuken met dienstingang bevindt zich ten westen van de traphal. De bovenverdieping omvat vier slaapkamers van vergelijkbare oppervlakte en een badkamer.

• Archief en Documentatiecentrum Schoten, bouwdossiers Alice Nahonlei.
  • FEXER C. 2010: Inventaris lokaal onroerend erfgoed gemeente Schoten, onuitgegeven onderzoek in opdracht van de gemeente Schoten.