erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
216707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216707

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande halfondergrondse betonnen militaire post, in een weide langs de Langekoestalstraat ten zuidoosten van de Dimmereiweg, op 650 meter ten zuidoosten van de bunker bij Mechelhof.

Historiek

Duitse bunker, in 1917 opgetrokken achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' en vóór de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. In de omgeving zijn verschillende bunkers opgetrokken, waaronder observatieposten en commandoposten, evenals vele barakken.

Aan de hand van de overgebleven klimijzers kan vermoed worden dat de bunker bedoeld was als mitrailleurpost, waarbij de mitrailleur vanaf het dak diende gehanteerd te worden.

Beschrijving

Betonnen militaire post, met nagenoeg rechthoekig grondplan en afgeschuinde hoeken. Het beton is aan de buitenzijde gegoten tegen takkenwerk, behalve aan de noordoostelijke zijde, waar gebruik gemaakt is van een houten bekisting. Het dak is ten dele afgebroken, waardoor het wapeningsijzer zichtbaar is.

Twee toegangen aan noordoostelijke zijde, met ernaast telkens een kleine opening. Er is een laag muurtje zichtbaar bij de meest noordelijke toegang. Centraal tussen de twee toegangen steken klimijzers in de muur. Ter hoogte van deze treden bevinden zich schuin aflopende openingen.

Voor zover zichtbaar zijn de binnenmuren gegoten tegen een houten bekisting. De plafonds zijn versterkt met ijzeren profielen. De bunker kon wegens water niet betreden worden.

  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.