Twee Belgische mitrailleurposten Boyau Hillebrand

Beschrijving

Twee vrijstaande, nagenoeg bovengrondse betonnen militaire constructies in een weide ter hoogte van de Zesde Liniestraat en de Ramskapellestraat, op 220 meter ten westen van de voormalige bedding van de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide, de zogenaamde Frontzate, vlakbij de Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle. De bunkers liggen op 500 meter ten noorden van de kerk van Ramskapelle. Vlakbij deze mitrailleurposten zijn ook nog vier geschutsbeddingen, een bakstenen gebouwtje en een Tobruk uit de Tweede Wereldoorlog bewaard.

Historiek

Twee Belgische mitrailleurposten, opgetrokken net achter de Belgische frontlijn, in een verbindingsgang die op Belgische militaire stafkaarten werd aangeduid met Boyau Hillebrand, naar de iets meer noordelijk gelegen Ferme Hillebrand. De Boyau Hillebrand verbond de eerste verdedigingslijn langs de voormalige bedding van de spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide met de Tranchée de Ramscappelle, die deel uitmaakte van de Belgische tweede verdedigingslijn. Er liep een smalspoor langs deze mitrailleurposten, komende van de spoorlijn. De twee mitrailleurposten zijn al te zien op een luchtfoto van 23 april 1916. Het gaat om typische kleine Belgische mitrailleurpostjes, die ook elders aan het Belgische front kunnen teruggevonden worden.

Beschrijving

Twee nagenoeg bovengrondse betonnen militaire posten, op vier meter van elkaar gelegen. De constructies hebben een rechthoekige plattegrond en zijn elk verschillend gepositioneerd. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en lijkt vrij grof samengesteld. De daken zijn versterkt met ijzeren profielen. Op de meest oostelijke constructie is grasbegroeiing aanwezig, dat vermoedelijk oorspronkelijk is aangebracht als camouflage. Het is onduidelijk of de beschadigingen aan de constructies het gevolg zijn van het oorlogsgeweld, dan wel van een poging tot afbraak.

Beide constructies hebben een deur- en schietopening, telkens tegenover elkaar. Door hun verschillende positionering zijn de deur- en schietopening van elke constructie anders georiënteerd. De schietopening van de meest westelijke constructie is noord-noordwestwaarts georiënteerd, terwijl die van de oostelijke constructie naar het oosten is gericht. In de binnenmuur onder de schietopening is een uitsparing voor het plaatsen van een mitrailleur. Tegen het plafond is onder de profielen een bijkomende laag beton aangebracht, die deels afgebrokkeld is.

• Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 23/4/1916 (dianummer 15028, FID 12414), Britse luchtfoto 9/9/1917 (dianummer 2845, FID 3011).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 19/12/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore