Huis De Uittrekkende Tafel

Beschrijving

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat) met eind 19de-eeuwse lijstgevel. Mogelijk met nog bewaarde oudere kern teruggaand op het huis "Uittrekkende Tafel", dat voor het eerst vermeld werd in 1647.

In 1894 werd een bouwaanvraag ingediend door de heer Duqué voor 'het veranderen' van een oude puntgevel tot de huidige lijstgevel door de bouwmeester A. Van Haesendonck. Van de oude gevel is een bouwplan uit 1770 bewaard.

Met similisteen beklede sobere lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen op hardstenen lekdorpels. Gevelaflijning door middel van een getrokken druiplijst onder een eenvoudige houten gootlijst. Bewaarde houten neoclassicistische winkelpui op hardstenen sokkel en met kroonlijst op tandlijst en gecanneleerde voluutconsoles voorzien van guttae (druppelmotieven). Het paneelwerk van de pilasters is versierd met schijfmotieven. Vernieuwde ramen naar de oorspronkelijke T-ramen.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, 84-85.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1894/133.