Huis De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Zwaan

Beschrijving

Smalle rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak met oude kern, als het huis "de Zwaen" al vermeld in 1416.

Lijstgevel met 19de-eeuwse verkleinende gevelordonnantie, gemoderniseerd naar een bouwaanvraag uit 1961 van architect Egide Dewachter door toevoeging van een parement in gele baksteen en een winkelpui in expo-stijl. Rechthoekige vensteropeningen, vermoedelijk in 1861 voorzien van hardstenen onderdorpels en 19de-eeuwse ijzeren vensterhekjes. Vernieuwde ramen en gootlijst.

Volgens foto’s uit 2013 bleef in het interieur een oude kern bewaard (onder meer moerbalken op balksleutels, houten spiltrap, 18de- of 19de-eeuwse stucplafonds) en ook de verankerde achtergevel bevat traditionele kenmerken (onder meer kalkzandstenen vensteromlijstingen).

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1, 12-13.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1861/5, 1961/0014.