Huis Barkwagen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Barkwagen

Beschrijving

De Historische saemensprake (1776) situeerde op deze plaats een huis van nering of handelshuis. De bouwaanvraag van François Frans voor de vervanging van een traditionele trapgevel door de huidige lijstgevel naar een bouwplan van J.F. Van Poppel dateert uit 1851. Verbouwd naar een bouwaanvraag uit 1995 van architect Karel Beeck, met behoud van de historische indeling en draaitrap.

Rijhuis van drie traveeën en drie en halve bouwlagen onder een pannen schilddak. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen op doorgetrokken hardstenen dorpels. Horizontale gevelaflijning door middel van een houten kroonlijst op klossen met dropmotief.

Houten neoclassicistische winkelpui op hardstenen plint, typologisch te dateren in de tweede helft van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Vernieuwde ramen.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1995/185.
  • Stadsarchief Mechelen, Kranten, G 6: Wekelyks bericht voor de stad ende provincie van Mechelen, 1776.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Korenmarkt 1, 100-101.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1851/36.