Huis Zoeten Naem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Zoeten Naem

Beschrijving

Volgens Frans Berlemont bevond zich hier reeds in de 14de eeuw het huis "de Simme", vanaf het eerste kwart van de 16de eeuw bekend onder de huisnaam "Zoeten Naem Jezus". In de Historische saemensprake (1776) als handelshuis vermeld.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak (nok evenwijdig met de Korenmarkt). Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel met laat-18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse gevelordonnantie met rechthoekige vensteropeningen op geschilderde hardstenen dorpels. Getrokken voegen in de gevelbepleistering ter imitatie van natuursteenblokken en platte bandomlijstingen rond de vensteropeningen.

Horizontale gevelaflijning door middel van geprofileerde druiplijst onder houten kroonlijst op gekoppelde consoles met frontaal ruitmotief. Vernieuwde ramen. Boven de nieuwe winkelpui is nog het bovenste paneelwerk van een winkelpui uit 1923 bewaard.

• Stadsarchief Mechelen, Kranten, G 6: Wekelyks bericht voor de stad ende provincie Mechelen van Mechelen, 1776.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Korenmarkt 2, 77-78, 84 (foto 1972), 89 (foto 1969).
  • Stadsarchief Mechelen, bouwdossiers: 1923/0364.

Auteurs: Wouters, Annelies